Jdi na obsah Jdi na menu
 


VSTUPNÍ FORMALITY

23. 7. 2010

Všichni turisté musí mít víza. Pouze příslušníci Nového Zélandu jsou výjimkou, ale i oni obdrží při příjezdu zvláštní formu víza. Žádosti o víza jsou dostupná na australských ambasádách nebo v cestovních kancelářích, přičemž žádosti lze podat poštou, nebo osobně. Existuje několik druhů víz, záleží na důvodu návštěvy země.

                   

Turistická víza se vydávají na australských konzulátech, většinou na určitou dobu pobytu -  tříměsíční, která jsou zdarma, a šestiměsíční za poplatek 35 dolarů. Vízum je platné rok od vydání. K žádosti o vízum je třeba předložit platný cestovní pas, a fotografii pasového formátu, stejně tak podepsané závazné prohlášení, že turista vlastní zpáteční letenku a dostatek peněžních prostředků.

Lze také žádat o vízum na dlouhý pobyt, na které lze do země vycestovat několikrát, nebo tzv. čtyřleté vízum, které povoluje až půlroční pobyt při každé návštěvě. Tato víza jsou zpoplatněna 35 dolary.

Prodloužení víza – maximální povolený pobyt je jeden rok, včetně prodloužení. Žádost o prodloužení se podává na imigračním úřadu v Austrálii. Vzhledem k době zpracování žádosti se doporučuje podat žádost přibližně měsíc před vypršením platnosti víza. Poplatek činí 135 dolarů, a i v případě že žádost bude zamítnuta, poplatek nebude vrácen.

Pokud turista přicestuje do Austrálie s 12-ti měsíčním pracovním vízem, může zde pracovat pouze uvedených 12 měsíců. Zaměstnání na běžné cestovní vízum je přísně zakázáno.

 

Clo: na většinu zboží dovezenou do Austrálie se clo nevztahuje v případě, že je jen pro vlastní potřebu a po ukončení pobytu návštěvníka nadále nesetrvá v zemi. Bez cla může turista dovézt litr alkoholu, 250 cigaret a zboží podléhající clu v hodnotě nejvýše 400 dolarů. Problémy mohou mít turisté dovážející zboží živočišného, nebo rostlinného původu, jako například slaměné klobouky. Taktéž zbraně jsou zde zakázány a je vyžadováno zvláštní povolení.