Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co ochutnat

11 JÍDEL, KTERÉ MUSÍTE OCHUTNAT V IZRAELI

1. Hummus
Čte se “chumus” a je to trvalá hitovka. Můžete se s někým zkusit dohadovat, kde jej ve městě dělají nejlepší. Hummus pasta je jednoduchá, cizrna s tahini a kořením. A s bylinkovými omáčičkami kolem, a s hranolky, vajíčkem, olivovým olejem a tak dál. Lahodně rafinovaná chuť. Zasytí na celý den a pokud ho sníte víc než je třeba, tak se půl dne nepohnete z gauče. Teplá verze rovnou z plotny kde se vaří cizrna, a která je asi nejlepší, se jmenuje Ma´saabacha.

2. Shawarma
Lepší, mnohem lepší gyros. Šťavnaté maso marinované v koření, plněné do pita chlebu, se zeleninou, hustým tahini a šťávou tekoucí po předloktí.

3. Falafel
Cizrnové karbanátky v pitě doporučuju vyzkoušet, protože v Čechách do něj rozhodně nikdo nedává tahini a vůbec je zde takový šťavnatější. Falafel je prostě klasika, a pokud chcete ten nejlepší, nebojte se za něj zaplatit víc než 10 NIS, nebo si řekněte o ochutnávku – kuličku vám hodí do ubrousku zdarma (jestli ne, jděte hledat dál). Uvnitř má být měkký a krásně žlutý.

4. Sabich
Tato lahůdka je moje nejoblíbenější. Název se skládá ze slov Sandvich, Bejtza, Chacilim – sendvič, vejce, lilek. Pita je lehká že téměř lítá, fritovaný lilek rozplývající se na jazyku, na tom vejce natvrdo dodávající rafinovanou tečku, vše bohatě zalité tahini a křupavá zelenina. Po snězení se proberete z lehkého gurmánského rauše. Taktéž si dejte pozor kde sendvič kupujete, fastfood v létě musí být 100%tně čerstvý.

5. Čerstvý džus
Na každém druhém rohu můžete vidět vyskládané pomeranče, ananasy, jablka a další ovoce. V horkém létě si dát čerstvý mix ovoce, ledu, datlí či máty? Ujíždím si pokaždé na jiném koktailu. Pokud si neumíte vybrat, mladá obsluha vám určitě něco doporučí.

6. Shakshouka
Shakshouka je takové lepší lečo. Se ztracenými vejci, bylinkami, kořením. K snídani se doplňuje salátem, hustým cottage cheese, sladkým chala chlebem a samozřejmě k tomu tahini on top, které když si oblíbíte, budete jako praví izraelci.
Pokud si ji chcete dát, zkuste kavárny, např. Landver. Podnik Dr. Shakshuka v Jaffě má bohužel kromě jména i příliš mnoho špatných referencí.

7. Bourekas
Jsou z listového těsta a často je servírují s vejcem natvrdo a chilli omáčkou. Bourekas jsou oblíbené a legendární. Určite je doporučuji teplé z pekárny. Plnky jsou bílý sýr, brambory, lilek, špenát, houby…bramborovou náplní nic nezkazíte.

8. Jerusalem mix
Oy vey! Restovaná masová směs na grilu. Mix cibulky, kuřecích jatýrek, srdíček a kousků kuřete. S kořením jako kurkuma a římský kmín. Buď se jí v sendviči, nebo na talíři s pitou či jiným chlebem.

9. Pečený květák
Tento jednoduchý pokrm doporučuji vyzkoušet když ho někde uvidíte. Květák má lehce karamelovou chuť z trouby, na to se jen kápne tahini a hotovo, přidat pitu.
Poprvé jsem ho měla v Bufetu HaMiznon, slavný podnik který prodává inovace v pitě.

10. Malabi
Malabi je vanilkový pudink s růžovým sirupem a pistáciemi. Opět ukázka jednoduchosti v které je dokonalost. Některé pouliční malabi za to nestojí (např. co jsme koupili v Akře), ale v Jaffě jej dělají tip top.

11. Knafe
Naprosto božský dezert, vedle kterého můžou pro mě všechny baklavy zmizet z povrchu zemského. Tak jako všechno na Blízkém východě, i tento musí být čerstvý a nikoliv z trhu. Skládá se z kozího sýru, svítivě oranžového jakoby nudlového těsta navrchu a zelených pistácií na posyp, zalévá se cukrovým sirupem na přání ale není jej třeba. Dokonalá kombinace sladkého těsta a krémového kozího sýru rafinované chuti.

 

IZRAELSKÉ SLADKOSTI A POCHOUTKY

  • baklava - ořechový koláč, v Izraeli ve variantě tvořené vrstvami jemného těsta, mletými ořechy a medem, Nejlepší je baklava s kávou, kterou Izraeli připravují i přímo na ulici v tradiční džezvě. Kávu dostanete v malé skleničce s pořádnou dávkou cukru a se špetkou kardamonu.
  • cimes - švestkový koláč, k dostání i ve variantách s jiným ovocem,
  • chalva, velmi populární izraelský zákusek. Vyrábí se z mletých sezamových semínek, cukru a rostlinných tuků.
  • konafa - pečivo se sirupem a různými druhy ořechů,
  • lekach - židovský medovník,
  • hanig lejkech - medový koláč,
  • mahalebbi - sladká rýže s mlékem,
  • malabi - karamelový puding,
  • hamantashen - sladké plněné taštičky s tradiční povidlovou náplní (nebo také náplň. meruňková a hroznová, maková, datlovo-pomerančová, hrozinkovo-mandlová, čokoládovo-ořechová),
  • a kandované kousky ovoce
  • ochutnať aj pravý židovský nekvasený chlieb „maces“, lepší je však arabský „pitah“.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář