Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křesťané

KŘESŤANÉ

 

Křesťanství je monoteistickým náboženstvím, to znamená, že Bůh je samojediný a žádní další bohové neexistují. Bůh je považován za stvořitele celého světa a za pána nad časem i dějinami. Jeho syn, Ježíš Kristus, sestoupil na zem, žil jako člověk a smrtí na kříži spasil svět. Ježíš pocházel z židovské rodiny, pravděpodobně z města Nazaret a narodil se někdy mezi sedmým a čtvrtým rokem př.n.l., veřejně začal vystupovat asi ve třiceti letech. Zatímco většina Židů byla přesvědčena o výjimečnosti svého Bohem vyvoleného národa, Ježíšovo učení neslo univerzální poselství platné pro všechny národy. Ježíš požadoval naprostou změnu myšlení, chování a lásku ke všem lidem včetně spodiny, cizinců a nepřátel. Po krátkém úspěchu se mezi Židy zvedla velká vlna odporu proti Ježíšovu učení a nakonec byl Ježíš na žádost Židů římskými úřady popraven ukřižováním. Poté se rozkřikla zpráva o jeho zázračném zmrtvýchvstání a Ježíšovo učení získalo novou sílu. Tak se ve 2.století zformovala křesťanská církev. Během svého vývoje se křesťanství rozpadlo na řadu církví - k těm hlavním patří katolická, pravoslavná, protestantská či evangelická.

 

Základní východiska křesťanství jsou zapsány ve spisech Nového zákona, ve článcích vyznání víry a usnesení z koncilů (shromáždění delegovaných biskupů).

 

Základní pravidla života každého křesťana jsou uložena v Desateru přikázání a v modlitbě Otčenáš. Křesťané věří ve Svatou trojici.

 

Pro křesťany je Bible sbírka slova Božího. Jde o úmluvu uzavřenou mezi Bohem a lidmi a svědčí o působení Boha v dějinách. Obsahuje: Starý zákon (spisy Hebrejské Bible) a Nový zákon (dvacet sedm knih. Jejich obsahem je působení a kázání Ježíše z Nazareta a počátky křesťanství jakožto víry v Ježíše Krista. Byly sepsány v letech 50 – 150 našeho letopočtu. Byly napsány řecky a shromážděny jako závazný soubor (kánon) ve 2. až 4. století. Tvoří ho: Čtyři evangelia, Skutky Apoštolů, Listy, Apokalypsa (Zjevení Janova)

 

Dva hlavní křesťanské svátky připomínají narození Ježíše (Vánoce, 25. prosince, jimž předchází Advent) a vzkříšení (Velikonoce, první neděle po prvním jarním úplňku, jimž předchází půst)

 

SYMBOLY:

Kříž – nejdůležitější, nejznámější a nejpoužívanější symbol křesťanů. Ježíš Kristus zemřel za za záchranu (spásu) všech lidí. Trest smrti ukřižováním patřil v jeho době k nejvíce krutým a ponižujícím trestům.

 

Beránek – symbol Ježíše Krista, obětovaný za záchranu (spásu) lidstva. U Izraelitů to bylo obětní zvíře, jako předobraz Spasitele. Ábel obětoval Bohu beránka ze svého stáda. Na hoře Moria (Golgota, Kalvárie) byl obětován místo Izáka. Pečeného beránka a nekvašený chléb použili při odchodu z Egypta. Připomínal jim záchranu od Boha, kdy přešel jejich domy označené krví beránka. Beránek symbolizuje Kristovo zmrtvýchvstání a vítězství nad smrtí.

 

Ichtus neboli symbol Ryby je pravděpodobně nejstarší ze všech křesťanských symbolů.
Původně byla Ryba jasně vypovídající, protože apoštolové byli většinou rybáři. Symbol měl dvojí význam, protože řecký význam pro Rybu byl zároveň zkratkou slov "Ježíš Kristus Boží Syn a Spasitel". Říká se, že v dobách pronásledování věřící při setkání s neznámou osobou nakreslil na zemi hůlkou oblouk. Pokud byl neznámý také věřící, nakreslil druhý oblouk tvořící Rybu a tak se nenápadně poznávali navzájem.

Triquetra (latinské slovo pro "trojhranný") je starobylý symbol Trojice. Obsahuje tři navzájem protkané oblouky, rozdílné i stejné a nerozlučné, symbolizující to, že Otec, Syn a Duch svatý jsou tři rozdílné a stejné osoby a zároveň jeden nedělitelný Bůh.
Symbol byl nejdřív užívaný jako pohanský symbol v keltském náboženství a dodnes ho používají Pagans/Wiccans (jako v okultním TV pořadu Charmed). Symbol si před více než 1000 lety přivlastnila křesťanská církev a dnes se na něj nahlíží v první řadě jako na křesťanský symbol.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář