Jdi na obsah Jdi na menu
 


NZ - severní a jižní ostrov

Mapa Nového Zélandu

map

Severní Ostrov

sever

Provincie Wellington / Welington

Welington je mezinárodním přístavem a zejména hlavním městem Nového Zélandu. Během posledních 10 let prošel renesancí a vyrostlo tu živé, kosmopolitní, ale příjemně kompaktní město, které bylo v každoročním prestižním průzkumu Mercer vyhlášeno jako 14. nejlepší město na světě z hlediska podmínek kvality života. Najdete tu sídlo vlády, národní muzeum, symfonický orchestr, národní balet a právě tady vytvořil Peter Jackson (producent trilogie Pán prstenů) s Weta Workshop a Weta Digital přelomové vizuální filmové efekty.  V severní části oblasti pak nesmíme opomenout další z krajinných skvostů Nového Zélandu. Leží tu Tongariro National Park, který zaujímá jednu z hlavních rolí z hlediska turistiky severního ostrova. Jeho nádherné sopky a jiné vulkanické projevy planety Země jsou nezapomenutelným zážitkem každého návštěvníka parku.
Počet obyvatel:
343.000
Průměrná teplota:
Léto - 17 ° C
Zima -  9 ° C

 

Provincie Hawke's Bay / Napier

Podmínky teplého přímořského podnebí s vysokou koncentrací slunečních dní činí z Hawkes Bay populární místo pro trávení dovolených v čele s Napierem v nádechu známých staveb ve stylu art-deco a právě zde se nacházíme ve vedoucí vinařské oblasti.

Počet obyvatel:
56.000
Průměrná teplota:
Léto -  19 ° C
Zima - 10 ° C

 

Provincie Taranaki / New Playmouth

Nad rozlehlými pláněmi Egmont National Parku se tyčí impozantní vyhaslá sopka Mt Taranaki. I zde se dostalo využití nádherné přírody ve filmové branži, kdy např. Poslední samuraj je pouze jedním z mnoha velkorozpočtových filmů, které zde byly natočeny.
Počet obyvatel:
48.000
Průměrná teplota:
Léto -  18 ° C
Zima - 10 ° C

 

Region Gisborne / Gisborne

Gisborne je prvním městem na světě, které vidí slunce každý den a tím se zároveň dostává přes hranici 2,200 hodin slunečního svitu za rok. To pravděpodobně vysvětluje, proč se Gisborne podílí 30% na výrobě vína celého Nového Zélandu a proč je zdejší Chardonnay lídrem vín v zemi.
Počet obyvatel:
32.000
Průměrná teplota:
Léto -  19 ° C
Zima - 10 ° C

 

Region Rotorua / Rotorua

Hovoříme o centru termální činnosti Nového Zélandu (gejzíry, bahenní bazény, teplé bazény, syrná pole). Rotorua zaujímá centrální polohu v zemi a její ekonomický rozvoj, především díky turismu je o 4% vyšší než celostátní průměr. V tomto regionu se nachází řada jedinečných polí vulkanického původu, které hrají barvami v architektonickém výkvětu stvořeném naší zemí (např. Wai-o-tapu, Waimangu, Orakei Korako,). Oblast Rotorua je zároveň výrazným střediskem Maorské kultury.
Počet obyvatel:
56.000
Průměrná teplota:
Léto - 18 ° C
Zima - 9 ° C

 

Region Turanga / Turanga

Nachází se v Bay of Plenty a je to jedeno z nejslunnějších míst Nového Zélandua vyhlášené kilometry písečných pláží ideálních pro surfování, kavárnami a pestrým nočním životem, stejně jako celou řadou venkovních aktivit.

Počet obyvatel:
96.000
Průměrná teplota:
Léto -  19 ° C
Zima - 11 ° C

 

Provincie Auckland / Auckland

Auckland je multikulturní, pulzující a jednoznačně největší město Nového Zélandu. Jeho velikost umožňuje být obchodním a výrobním centrem země, přestože se nejedná o město hlavní. Lemovaný dvěma přístavy a s četnými ostrůvky v blízkém okolí je Auckland známý jako město Plachetnic a největší polynéské město vůbec. Přibližně 62% jeho obyvatel je evropského původu, 12% Maoři, 11% ostrované z Pacifiku a kolem 9% rostoucí asijská populace. Auckland byl nedávno uveden jako 8. nejlepší město na světě v každoročním prestižním průzkumu Mercer z hlediska podmínek kvality života. Na západním pobřeží, v okrajových částech města můžete např. vidět opravdu zajímavé každoroční hnízdiště překrásných ganetů nebo si zasurfovat na některé z tamních pláží.

Počet obyvatel:
1.087.000
Průměrná teplota:
Léto -  20 ° C
Zima - 11 ° C

 

Region Whangarein / Whangarein

Jedná se o nejteplejší část Nového Zélandu. Tato oblast je známá více než stovkou krásných pláží, které lemují nejsevernější cíp souostroví. 90timílová pláž, která je jednou z nich, se považuje za jednu z nejdelších na světě. Whangarei má bohatou Maorskou historii, ale nalezneme zde i tu Evropskou.

Počet obyvatel:
68.000
Teplota:
Léto -  22-26 ° C
Zima - 12-17 ° C

Jižní Ostrov

jih

Provincie Canterbury / Christchurch

Je to město s velkým počtem parků, rezervací a golfových hřišť také známé jako 'Garden City'. Christchurch má sice vitalitu velkého města, ale bez dopravních potíží nebo sociálních problémů spojených s metropolemi. Namísto toho zde naleznete příjemný noční život nabízející pestrou škálu restaurací, kulturních aktivit a především přátelské obyvatele. Osm lyžařských středisek se nachází v okruhu 90 minut jízdy od města. Může se také pochlubit některými jemnými plážemi nebo vynikajícími podmínkami k rybolovu především v oblasti Banks Peninsula. V okolí městečka Kaikoura zase můžete sledovat zimoviště tuleňů, kteří se zde nachází v tisících a doslova se válí na silnici, případně vyrazit do blízkých vod pozorovat velryby.  Na jihovýchodním okraji provincie se nachází řada nádherných horských jezer, která snad na světě nemají v kráse obdoby a pro umocněním horské scenérie se zde ze zasněžených vrcholků dere nespočet řek s nezaměnitelnými kamennými koryty. Díky svému mírnému klimatu a snadné dostupnosti do hor i moře je Canterbury Mekkou pro nadšence outdoor aktivit.
Počet obyvatel: 
342.000 
Průměrná teplota: 
Léto - 17 ° C 
Zima -  9 ° C

 

Region Queenstown / Queenstown

Queenstown je světoznámé horské městečko jako stvořené pro dobrodruhy nadšené pro jízdu motorovým člunem, lyžování, bungy jumping a rafting na divoké vodě. Krajina se zde úchvatně promítá v podobě drsných hor, nespoutaných řek a pustých břehů křišťálově čistých alpských jezer.

Počet obyvatel:
8.538
Léto - 17 ° C
Zima -  6 ° C

 

Provincie Otago / Dunedin

Dunedin je jedno z nejstarších a nejuznávanějších center vzdělanosti Nového Zélandu. Dunedin je také centrem obchodu jižního ostrova a  je tahounem zdejšího hospodářství, průmyslu a poskytuje celou řadu pracovních příležitostí. Právě z těchto důvodů můžeme být svědky každoročního přílivu mladých lidí do města z celé země. Naleznete tu ale i řadu přírodních krás v čele s překrásnou, avšak turisty často opomíjenou pláží zvanou Seal Point. Ta je zároveň pro své nezaměnitelné písečné duny, na kterých se vyhřívají tuleni, lvouni a v nočních hodinách zde objevíte i kolonie tučňáků, dokonce přírodní rezervací.  O kousek dále, stále ještě na Otago Peninsula, můžete spatřit krále všech ptáků z pozorovatelny hnízdiště Albatrosů, která je ovšem už přístupná za poměrně vysoký poplatek bez záruk, že nějakého uvidíte.
Počet obyvatel:
111.000
Průměrná teplota:
Léto - 15 ° C
Zima - 8 ° C

 

Provincie Southland / Invercargill

Invercargill je nejjižnějším městem Nového Zélandu, které nabízí téměř všechny atributy městského života. Je vstupní branou do jedné z nejvzácnějších přírodních scenérií Nového Zélandu. Nikoho tak asi nepřekvapí, že touha lidí k rekreaci ve volné přírodě, je zde opravdu silná. Na pobřeží zde můžete potkat tuleně, nejvzácnější tučňáky na světě nebo se projít nejstarším (cca 150 milionů let starým) fosilním lesem. Za zmínku stojí i famózní scenérie hor, jezer, rašeliništních lesů a především jedinečných fjordů v Milford Sound.  Některé z přírodních úkazů jsou natolik vzácné, že patří do světového kulturního dědictví. Invercargill a jeho okolí jsou zároveň rájem pro kayaking na otevřeném moři, lyžování, motorové čluny atd..
Počet obyvatel:
47.000
Průměrná teplota:
Léto - 14 ° C
Zima -  6 ° C

 

Provincie Westland / Greymouth

Greymouth se nachází na západním pobřeží jižního ostrova, které má opravdu drsnou krásu. Můžete se zde prolézt po několika nádherných ledovcích (Frantz Josef, Fox, ) nebo stačí zastavit u pobřeží a naskytne se vám nádherný obraz ztraceného světa z prehistorických filmů. Tato krajina se tak stává inspirací pro mnoho kreativních lidí. Greymouth je obchodní, průmyslové a komunální srdce západního pobřeží. Právě tady budete projíždět nejvíce izolovanou částí Nového Zélandu. To se stalo živnou půdou nezávislých komunit a velmi často je západní pobřeží považováno za duši celé země. To však neznamená, že je Westland zaostalý. Ve skutečnosti je v komunitních záležitostech a životním stylu před mnoha jinými regiony.
Počet obyvatel:
10.000
Průměrná teplota:
Léto - 17 ° C
Zima -  9 ° C

 

Provincie Nelson / Nelson

Nelson je chloubou Nového Zélandu, protože se zde vyskytuje nejdelší průměrná doba slunečního svitu v roce (2.500 hodin) a to budí značný respekt v této často deštěm zalité zemi. S tímto regionem se dostáváme i do nádherného Abel Tasman National Parku, ve kterém se nachází řada zátok jakoby z jiného světa. Port Nelson se může pyšnit přízviskem největší rybářský přístav Australasie.  
Počet obyvatel:
56.000
Průměrná teplota:
Léto -18 ° C
Zima - 8 ° C

 

Region Blenheim / Blenheim

Oblast je mezinárodně známá kvalitou svých vín Sauvignon Blanc, která reprezentují celou zemi a ohromným způsobem pozitivně ovlivňují úroveň kvality života v tomto regionu. Přitom i zde se rovněž setkáte s půvabně nedotčenou přírodou. 
Počet obyvatel:
27.000
Průměrná teplota:
Léto - 18 ° C
Zima -  9 ° C

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář