Jdi na obsah Jdi na menu
 


sezónní práce na NZ

1. 5. 2011

 

veškeré info o NZ je převzato ze stránek - agentury Informationplanet

 

Společnost Farm Helpers in NZ vydává příručku, kde najdete seznam asi 200 farem na Novém Zélandu, které poskytují ubytování výměnou za několik hodin práce denně. Více informací najdete na www.fhinz.co.nz. Pokud si chcete vyzkoušet přenocování na farmě, ale nechcete pracovat, můžete využít nabídek Rural Holiday New Zealand. Více na www.ruralholiday.co.nz

Sezónní práce na Novém Zélandu

Novozélandské ovoce, zelenina a víno jsou nejvýznamnějším exportním artiklem v zemi, z toho důvodu zemědělský průmysl na Novém Zélandu zaměstnává každý rok tisíce sezónních pracovníků v oblastech jako:

  • sklizeň ovoce, zeleniny a vína (picking),
  • protrhávání sadů (thinning),
  • balení ovoce (packing),
  • práce na polích - sázení, okopávání, plení, protrhávání.

Pracovní místa jsou prakticky celoroční, právě proto jak se mění sezóna pro určitý druh plodin. Můžete pracovat venku ve vinicích, sadech a na polích, anebo uvnitř v balírnách, mrazírnách a třídících halách.

 

Poptávka po práci v průběhu roku

poptavka

 

V jaké oblasti se sbírá ovoce?

Na Novém Zélandu je několik velmi významných oblastí, kde se ovoce sbírá. Je to zejména Hawkes Bay, které je nazývání Fruit Bowl of New Zealand a významně se podílí na exportu ovoce. Další podobně úrodnou oblastí je příznačně nazvaný Bay of Plenty. Práci v oblasti sklizně, balení, zpracování a prostříhávání ovoce a zeleniny, ale najdete i v oblastech Northland, East Cape, Nelson, Marlborough, Canterbury a Otego

Kanceláře sdružující nabídku sezónních prací

V jednotlivých oblastech fungují kanceláře, které sdružují pracovní nabídky. Můžete je kontaktovat, pokud chcete pomoci s hledáním práce a ubytování. Pro více informací se můžete podívat na www.picknz.co.nz nebo se obrátit na kanceláře uvedené níže.

 

Northland Office

Work and Income Building

Fairway Drive, Kerikeri, Northland 0246

Email: northland@picknz.co.nz

 

Waikato Office

542B Grey Street, Hamilton 3216

Email: waikato@picknz.co.nz

 

Bay of Plenty Office

Te Puke Community Care Centre

100 Jellicoe Street, Te Puke 3119

Email: bayofplenty@picknz.co.nz

 

Hawkes Bay Office

Williams & Kettle Site

Cnr Maraekakaho and Orchard Roads, Hastings 4120

Email: hawkesbay@picknz.co.nz

 

Wairapa Office

26 Perry Street

PO Box 868, Masterton 5810

Email: wairapapa@picknz.co.nz

 

Nelson Office

Motueka Service Centre,

236 High Street, Motueka 7120

Email: nelson@picknz.co.nz

 

Marlborough Office

Riverview House, Centre Point Carpark

High Street, Blenheim 7201

marlborough@picknz.co.nz

 

Central Otago Office

67 Tarvert Street,

PO Box 326, Alexandra 9320

Email: centralotago@picknz.co.nz

 

Sběr jablek na Novém Zélandu

Co mě při práci v ovocném sadu čeká?

Sběr jablek je jedna z nejoblíbenějších sezónních prací na Novém Zélandu. Práce v sadu je téměř celoroční a nabízí docela dobrou možnost si vydělat na životní náklady a cestování po Zélandu.

  • Protrhávání plodů - fruit thinning, protrhávání plodů a péče o ovocné stromy většinou v období od začátku listopadu do přelomu prosince a ledna .
  • Sběr ovoce - fruit picking, nejvýznamnější část roku je pro sadaře období sklizně od poloviny února do poloviny června (s ohledem na různé odrůdy jablek, hrušek, broskví). Pokud se stanete pickerem, sběračem, bude Vaší základní výbavou žebřík, koš na jablka a bedna, kterou budete plnit. Naplnit bednu trvá obvykle kolem 2 hodin a plná váží až 400 kg. Na Vaší práci dohlíží supervizor, který kontroluje kvalitu jablek. Natrhaná jablka musí mít správnou velikost, barvu a nesmí být omačkaná. Po zkontrolování jsou bedny odváženy do balíren, kde je kvalita znovu kontrolována.
  • Balení ovoce - fruit packing, balení ovoce probíhá zároveň se sklizní, tedy od února do června, práce probíhá ve směnném provozu a spočívá v kontrole kvality natrhaného ovoce a jeho balení.

 

V jaké oblasti se sbírá ovoce?

Na Novém Zélandu je několik velmi významných oblastí, kde se ovoce sbírá. Je to zejména Hawkes Bay, které je nazývání Fruit Bowl of New Zealand a významně se podílí na exportu ovoce. Další podobně úrodnou oblastí je příznačně nazvaný Bay of Plenty. Práci v oblasti sklizně, balení, zpracování a prostříhávání ovoce a zeleniny, ale najdete i v oblastech Northland, East Cape, Nelson, Marlborough, Canterbury a Otego.

Co musím umět, abych mohl/a pracovat v sadech?

Jediné, co se od Vás očekává je nadšení pro věc, spolehlivost, ochota spolupracovat a také relativní fyzická zdatnost. Čím lépe anglicky mluvíte, tím snáz si práci seženete, ale dobrá znalost angličtiny není pro získání tohoto typu práce podmínkou. Nepotřebujete ani žádné zkušenosti s prací v sadech. Všichni farmáři a sadaři jsou zvyklí přijímat nové pracovníky, a tak jsou zkušenými školiteli, kteří Vám trpělivě všechno ukáží.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář